Alom Gedenken

Alom Gedenken 2019

Op zondag 27 oktober was er weer het Alom Gedenken op begraafplaats De Boskamp in Assen.

Meer informatie over die avond vindt u op www.alom-gedenken.nl.

alom gedenken website achaat afbeelding

Nieuwe medewerkster

Per 1 oktober is Klara Woudstra-Blomsma als uitvaartverzorgster bij ons in dienst getreden. 
Binnenkort zal ze zich wat uitgebreider voorstellen op de website. 

 

Het kaarsenverhaal

Het verhaal over het licht

Als er iets bijzonders gebeurt in je leven doen we ook iets bijzonders, b.v. als er een kindje geboren wordt trakteren de ouders op beschuit met muisjes, als je jarig bent hangen we slingers op, als iemand gaat trouwen gaan we zingen en rijst gooien.
Als iemand dood is gegaan is dat ook heel bijzonder, alleen zijn de mensen dan vaak heel verdrietig en als een kind geboren wordt ben je juist blij.
En we zijn verdrietig omdat we van iemand hebben gehouden en er altijd leuke dingen waren om samen te doen. Het helpt dan een beetje om aan die leuke dingen te denken en aan degene die dood is gegaan hoe het nog was toen hij nog leefde. Om goed aan iemand te kunnen denken kunnen we een kaars voor hem aansteken.
Het branden van een kaars heeft verschillende betekenissen.

Het eerste is dat je licht wil brengen, als het donker is breng je licht door een kaars aan te steken, zodat we alles beter kunnen zien,
vandaag willen we goed kijken naar het leven van jullie opa, de papa van jullie moeder, tante en oom, en de man van oma en goede vriend van veel mensen die hier van daag zijn, en zetten we zijn leven in het licht door aan hem te denken en over hem te vertellen, alle goede en moeilijke momenten, het was zijn leven, zo heeft hij  het gedaan en zo nemen we afscheid van hem.

De tweede betekenis is dat een kaars altijd kan blijven branden, tenminste het vlammetje van de kaars. De kaars gaat op, maar met een nieuwe kaars kan je het vlammetje laten branden, je geeft het vlammetje door aan een nieuwe kaars als de oude op is, al het leven begint, leeft, en raakt op, maar tijdens het leven wordt het leven weer doorgegeven aan nieuwe mensen die geboren worden. Zo laten we zien dat er altijd licht blijft, en dat er altijd leven blijft. Daarom branden we vandaag ook 3 kaarsjes want er zijn 3 kleinkinderen, en aan jullie kunnen we zien dat het leven verder gaat, zoals ook het vlammetje kan blijven branden.

De derde betekenis van het aansteken van de kaars is dat je iemand al het goede wenst, als iemand bijvoorbeeld erg ziek is en geopereerd moet worden brand je een kaars, maar ook als iemand al is overleden, met de hoop en de gedachte dat wat er ook gebeurt met je geest of ziel ,dat het goed mag gaan, dat je met lieve gedachten die ziel naar de hemel wil sturen. En voor jezelf is het ook fijn, want elke keer als je aan iets plezierigs wilt denken van deze opa of misschien ook als je verdrietig bent omdat je hem zo mist, dan kan je thuis of in een kerk een kaarsje voor hem aansteken.