Kosten en verzekering van een uitvaart

pdfPrijslijst 2020

Veel mensen hebben een uitvaartverzekering afgesloten. Bij andere verzekeringen zoals een inboedelverzekering weten de mensen vaak beter wat hun verzekering dekt, terwijl dat bij hun uitvaartverzekering bij de meeste mensen niet bekend is. Natuurlijk is daar wel een verklaring voor, want bij leven en welzijn denken we liever nog niet na over de kist waar we in komen te liggen of voor hoeveel mensen er koffie geschonken moet worden.

Er is onderscheid tussen twee soorten verzekeringen: natura- en sommaverzekeringen. Bij een naturaverzekering wordt in natura uitgekeerd, bij een sommaverzekering wordt een bedrag uitgekeerd.

Bij met name natura-verzekeringen komt het uit te keren bedrag lang niet altijd overeen met de werkelijke kosten van de uitvaart en moet er veelal bijbetaald worden. Maar als de kosten lager uitvallen dan de verzekering aangeeft, wordt dat bedrag niet uitgekeerd aan de nabestaanden en blijft in de kas van de verzekeraar. Anders is het bij een sommaverzekering, waarbij na overlijden een bedrag uitgekeerd wordt onafhankelijk van de werkelijke kosten van de uitvaart. Daarbij zou je dus aan de ruim dan de vaste uitvaartverzorger die door de verzekeraar is aangewezen, dan bestaat de kans dat er een lager bedrag wordt uitgekeerd dan de polis aangeeft. Of de klant uiteindelijk duurder uit is, is nog de vraag, omdat de basiskosten per uitvaartonderneming heel erg kunnen verschillen. De aangewezen uitvaartverzorger kan duurder zijn dan een uitvaartverzorger naar eigen keuze.

Hoe of waar u ook verzekerd bent, Achaat kan voor u de uitvaart verzorgen en regelt de afhandeling met de verzekering.

Onze pdfprijslijst voor 2020  is samengesteld uit kosten die door Achaat zijn bepaald en kosten van derden.

paardebloem website

Hoe te handelen?

Het beste is om bij leven al offertes aan te vragen bij diverse uitvaartondernemers in de buurt om te kijken hoe de prijzen van de uitvaartzorg liggen en of er veel verschil is. Een aantal kosten staat vast: crematie, graf, advertentie in de krant. Alle andere kosten zoals vervoer, kist, rouwkaarten en diensten van de uitvaartverzorging verschillen per uitvaartonderneming. Afhankelijk van de uiteindelijke kosten en de leeftijd waarop de polis afgesloten wordt kan er beslist worden om toch een polis af te sluiten of om wellicht nog beter het geld tijdig op zij te zetten voor als het zover is. Als u al een verzekering hebt is het goed om te weten welke voorwaarden er gesteld worden en wat u uiteindelijk nog moet bijbetalen.

U kunt met ons een afspraak maken of op één van onze voorlichtingsavonden komen, waarbij wij samen met u nagaan hoe u verzekerd bent en wat de kosten zouden zijn op dit moment van een uitvaart zoals die wenst.