Edith Potjer

 

Na een werkzame periode als juf en als maatschappelijk werkster ben ik in 1995 als ondernemer gestart met dit uitvaartbedrijf. De aanleiding om de overstap te maken naar het uitvaartbedrijf was de uitvaart van mijn vader. Ik had al eerder een verlies dichtbij meegemaakt door het overlijden van mijn zus, die 37 jaar is geworden. Ik was toen 28 jaar. Alhoewel mijn vader een hoge leeftijd heeft bereikt, merkte ik hoeveel het me deed om hem te moeten verliezen. Jammer was dan ook dat de toenmalige uitvaartverzorger zijn eigen programma afwerkte en ons als kinderen nauwelijks vragen stelde en ons betrok bij het afscheidsproces.

Ik merkte toen dat een afscheid van zo dichtbij niet alleen de uitvaartdienst is, maar dat de dagen tussen het overlijden en de uitvaart net zo belangrijk zijn en betrokken te worden bij het het gehele proces van verzorgen, waken en de voorbereiding voor de uitvaart . Afscheid nemen is meer dan alleen de dag van de uitvaart. Ook bij mijn zus had ik graag willen waken, maar had toen nog niet het besef dat daar een mogelijkheid voor was, ook als de kist dicht is.

In mijn werk als uitvaartverzorgster heb ik een nieuwe uitdaging gevonden en gerealiseerd door vorm te kunnen geven aan het leren omgaan met verlies en door invulling te geven aan een afscheid. Rituelen spelen een belangrijke rol, ook als je niet kerkelijk bent. De laatste jaren ervaar ik meer en meer verbondenheid tussen kerk- en niet-kerkleden. De verschillen zijn niet meer zo groot als vroeger en in veel rituelen, die bij een uitvaart gebruikt kunnen worden, is die verbondenheid voelbaar.

Sinds 2009 heb ik de beschikking over een pand aan de Collardslaan. Deze ruimte biedt de mogelijkheid om meer aan voor- en nazorg te doen. De komende jaren wil ik me meer gaan richten op de nazorgactiviteiten en met de uitvaartverzorging minderen. Ik word dit jaar 65 jaar en merk dat ik meer en meer behoefte heb om mijn activiteiten te kunnen plannen. In de uitvaartzorg is dat erg lastig. Collega Grieta Koster wil graag mijn taak hierin overnemen. Zij gaat Achaat nu "runnen",  zodat ik 

De rouwgroepen, die ik samen met Nicoline van de Peppel 1 x per jaar begeleid, geeft een extra dimensie aan mijn werk. Het is goed om elke keer weer te horen van rouwenden wat zij ervaren en meemaken. Het leert mij om steeds alert te blijven bij wat belangrijk is bij de begeiding van de uitvaart en de periode daarna.