Skip to main content

Niet vergeten

Ik loop over een prachtige oude begraafplaats in het bos. Geïntrigeerd door de namen en geboortedata op de grafstenen wandel ik over het hobbelige gras en probeer te lezen wat er op de stenen staat. Ineens zie ik aan de overkant, op een groen grasveld tegen de bosrand, een klein grafje staan. Ik ga door mijn knieën en zie dat het meisje, Trijntje, tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog is geboren. Ze werd maar twee jaar. Het grafje is netjes onderhouden. Links staat een kaarsje, ernaast een klein vaasje met kleurige bloemetjes. Een beeldje van een engeltje waakt over het grafje. Er is dus iemand die dit graf verzorgt. Wat bijzonder dat na meer dan honderd jaar dit meisje, Trijntje, nog steeds wordt herdacht. Ze was een dochter, een zusje, een nichtje, en nu in 2021 nog steeds niet vergeten.

Wie een dierbare heeft verloren, vindt het fijn als de naam van die persoon wordt genoemd. In een gesprek, op een kaart, in een appje. Vooral door een ander, die daarmee laat weten dat die persoon niet is vergeten. Elk jaar vindt op de laatste zondag van oktober het Alom Gedenken plaats op begraafplaats De Boskamp in Assen. We herdenken dan de mensen die ons zijn ontvallen. Dansers en musici
nemen ons mee in onze gedachten over onze dierbaren. Overal branden kaarsjes en worden herdenkingssteentjes gelegd. We staan stil in een wereld waarin de tijd maar doorgaat. Maar vooral, we herdenken ze. Zacht noemen we hun naam.

Alom Gedenken 2021 Zondag 31 oktober, vanaf 18.30 uur. Wees welkom!:
www.alom-gedenken.nl

Alom Gedenken is een gezamenlijk inintiatief van verschillende organisaties in de uitvaartbranche in Assen.