Skip to main content
  • Overlijden bij geboorte

In ons leven zijn geboorte en overlijden leven aangrijpende gebeurtenissen, het begin en het einde van het leven.  Als een kindje vóór de geboorte, tijdens de bevalling of kort daarna overlijdt, vallen deze gebeurtenissen samen. Het verlies van een kindje is een van de meest aangrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen, ook als het tijdens de zwangerschap of rond de bevalling gebeurt. Nog niet zo lang geleden werd bij overlijden bij een vroeggeboorte of na een voldragen zwangerschap, minder aandacht aan deze ingrijpende gebeurtenis besteed. Gelukkig is dat nu anders en krijgen ouders van een overleden baby alle gelegenheid wel goed afscheid te nemen.

Kind leren kennen en noemen van de naam

Het is belangrijk het kind te leren kennen, het vast te houden, foto's en voetafdrukjes te maken. Tastbare herinneringen helpen om het verdriet een plek te kunnen geven. Ook al heeft het kind maar nauwelijks geleefd, het blijft de ouders altijd bij. Bij het noemen van de naam en het bekend maken wordt het kind gekend bij anderen. Daarom is zo belangrijk om bij het afscheid de naam steeds weer te noemen.

Opbaren en afscheid nemen

De jonge ouders komen voor veel vragen te staan na het overlijden van hun pasgeboren baby.

Waar kan de baby opgebaard worden, thuis of in het ziekenhuis of in een rouwcentrum? In een wiegje, een mandje of een wateropbaring? Gaan we kaarten versturen? Hoe en met wie gaan we afscheid nemen bij de begrafenis of crematie?

Vragen die soms moeilijk zijn en waar niet altijd direct een antwoord op is. Goede voorlichting en begeleiding is voor de ouders op zo'n moment dan ook welkom. Iemand die je helpt om de goede beslissingen te nemen en je vertelt wat de mogelijkheden zijn.

Woorden van troost en afscheid

Het vinden van goede woorden is niet zo gemakkelijk. Achaat heeft een boekje, waarin gedichten en afscheidswoorden, speciaal voor pasgeboren baby's, verzameld zijn en te gebruiken als ondersteuning bij het afscheid.

Kosten en verzekering

De kosten van een uitvaart van een baby worden niet altijd vergoed door de verzekering. Bij sommige polissen worden alle kosten vergoed, bij weer andere een gedeelte en soms helemaal niet.  Bij het eerste bezoek van de uitvaartverzorgster kan naar het totale kostenplaatje gekeken worden en de eventuele vergoeding van de verzekering.

Hulp en ondersteuning is te vinden op de site voor ouders waarvan hun baby is overleden: http://www.lieve-engeltjes.nl/

Vragen of meer informatie?

Bij overlijden zijn de medewerkers van Achaat Uitvaartverzorging 24 uur per dag bereikbaar op 0592 34 03 54.

Voor een vrijblijvend gesprek kunt u ons tijdens kantooruren telefonisch bereiken.
Natuurlijk kunt u ook per e-mail of via ons contactformulier contact met ons opnemen.
Op donderdag is het Achaathuis aan de Portugallaan 54 in Assen van 10.00 tot 16.00 uur open.
U bent  dan welkom zonder afspraak.