Overlijden bij geboorte

Overlijden bij geboorte

Nog niet zo lang geleden werd bij een vroeggeboorte of zelfs bij het overlijden van een baby na een voldragen zwangerschap totaal geen aandacht aan deze gebeurtenis besteed. Het gebeurde zelfs dat de ouders hun kind niet te zien kregen en het kind geen naam kreeg. Achteraf blijkt dan steeds dat de ouders het heel naar vinden dat er nooit een afscheid voor dit kind geweest is. Vroeger was de redenering: "het kind heeft immers niet geleefd, dus is er niets over te vertellen." Gelukkig is dat nu anders en krijgen ouders van een overleden baby alle gelegenheid wel goed afscheid te nemen.

Kind leren kennen en noemen van de naam

Het is belangrijk het kind te leren kennen, het vast te houden, foto's en voetafdrukjes te maken. Tastbare herinneringen helpen om het verdriet een plek te kunnen geven. Ook al heeft het kind maar nauwelijks geleefd, het blijft de ouders altijd bij. Bij het noemen van de naam en het bekend maken wordt het kind gekend bij anderen. Daarom is zo belangrijk om bij het afscheid de naam steeds weer te noemen.

vlinders teresa

Opbaren en afscheid nemen 

De jonge ouders komen voor veel vragen te staan na het overlijden van hun pasgeboren baby?
Waar kan de baby opgebaard worden, thuis of in het ziekenhuis of in een rouwcentrum?
Gaan we kaarten versturen?
Hoe en met wie gaan we afscheid nemen bij de begrafenis of crematie?

Vragen die soms moeilijk zijn en waar niet altijd direct een antwoord op is. Goede voorlichting en begeleiding is voor de ouders op zo'n moment dan ook welkom. Iemand die je helpt om de goede beslissingen te nemen en je vertelt wat de mogelijkheden zijn.

Woorden van troost en afscheid

Het vinden van goede woorden is niet zo gemakkelijk. Achaat heeft een boekje, waarin gedichten en afscheidswoorden, speciaal voor pasgeboren baby's, verzameld zijn en te gebruiken als ondersteuning bij het afscheid.

Kosten en verzekering

De kosten van een uitvaart van een baby worden lang niet altijd vergoed door de verzekering. Bij sommige polissen worden alle kosten vergoed, bij weer andere een gedeelte en soms helemaal niet. Ook al zijn de kosten lager dan bij een uitvaart van een volwassen persoon, een uitvaart van een kind kost al gauw 1500 – 2000 euro. Bij het 1e bezoek van de uitvaartverzorgster kan ook naar het totale kostenplaatje gekeken worden en de eventuele vergoeding van de verzekering.

Hulp en ondersteuning is te vinden op de site voor ouders waarvan hun baby is overleden:

http://www.lieve-engeltjes.nl/