Skip to main content

Nieuw begin

Het is het begin van het nieuwe jaar. Het is maandagochtend als ik na kerst en oud en nieuw weer op kantoor begin. Bijzondere dagen die in deze tijd voor iedereen op een toch andere wijze ingevuld zijn geweest. En zeker als je een dierbare moet missen kan het een moeilijke tijd zijn, waarin je juist nu de aanwezigheid van lieve mensen om je heen wilt ervaren en troost wilt vinden.

Na een kopje koffie en de nieuwjaarswensen van de collega’s, begin ik eerst met het openen van de mailbox. Mijn oog valt op een mailtje dat ik ontvangen heb met de vraag of ik iets kan vertellen over het werken in de uitvaartbranche. Er spreekt belangstelling uit de vraagstelling en enthousiasme. Het is iemand die zich graag wil oriënteren alvorens de stap te maken om een andere koers te gaan varen. Iets dat al langer bij haar borrelt, vanuit de behoefte om betekenisvol werk te mogen doen. Een nieuw begin te maken. Ik wil haar vraag graag beantwoorden en nodig haar uit voor een gesprek.

Zo’n 12 jaar geleden heb ik zelf de keuze gemaakt om de opleiding tot uitvaartverzorger te volgen om te onderzoeken of dit werk bij mij zou passen. Er was een zaadje geplant, maar ik had geen idee en ben er ingestapt. Dat heeft geresulteerd in het feit dat ik nu al vijf en half jaar dit bijzondere werk mag doen. Ik vind het dan ook heel fijn dat ik iemand anders die belangstelling heeft voor dit mooie werk iets kan vertellen. Toen ik 38 jaar geleden met mijn eerste baan begon had ik geen idee dat dit uiteindelijk is wat ik nu zou doen. En ik denk ook dat het in deze fase van mijn leven beter past dan toen. Het is fijn om mijn ervaringen met iemand te delen in de hoop dat zij met het maken van de keuze daar iets aan heeft. Ik weet zelf maar al te goed dat je voor dat je dit werk gaat doen eigenlijk niet goed kan overzien wat het betekent en welke impact het heeft persoonlijk en praktisch. Het is heel betekenisvol werk en het vraagt ook het nodige van je als het gaat om flexibiliteit en veerkracht. Maar het geeft ook enorm veel voldoening en verrijkt mijn eigen leven. Ik leer elke dag van de mensen die ik mag ontmoeten, de ervaringen en gesprekken. We hebben een heel fijn en open gesprek en ik kan wel blijven vertellen. Ook dit is fijn om te doen, iemand op weg helpen naar misschien voor haar een nieuw begin.

Ik wens iedereen een liefdevol en hoopvol nieuwjaar toe!